Cod roșu de caniculă. Se anunță 42 de grade Celsius în România

FOTO: qiye/Pixabay.com
FOTO: qiye/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis astăzi o atenționare cod roșu de caniculă pentru 12 județe. În restul țării este atenționare de cod portocaliu de caniculă.

Avertizarea cod roșu este valabilă în zilele de vineri și sâmbătă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

Vineri și sâmbătă, în restul țării, va fi cod portocaliu de caniculă. În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

15 județe rămân și astăzi sub cod portocaliu de temperaturi ridicate: Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj, Mureş şi Bistriţa Năsăud, restul țării find sub cod galben.

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare.

Cei care vor să călătorească trebuie să știe că vor fi temperaturi între 30 și 40 de grade Celsius și în țări precum Ungaria, Italia, Franța sau Spania.

FOTO: qiye/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.