Cod portocaliu de vreme rea, cu vijelii, grindină, ploi și fulgere. Lista județelor afectate

cod galben vijelii cod portocaliu
Foto: Adam Singer (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri de vreme rea pentru cea mai mare parte din centrul, sudul și estul țării.

Urmează așadar două zile cu fenomene meteo extreme.

COD GALBEN

În intervalul 1 iulie, ora 21.00 – 2 iulie, ora 9.00, în 14 județe din țară se vor produce vijelii și descărcări electrice, instabilitatea atmosferică fiind accentuată.

Din seara zilei de sâmbătă până duminică dimineața (1/2 iulie), în sudul Banatului, local în Transilvania și Moldova, precum și în zona Carpaților Meridionali și în cea mai mare parte a Orientalilor vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 15…20 l/mp și punctiform 35…45 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul teritoriului, cu precădere în nordul Olteniei și al Munteniei.

Pe arii extinse în sudul și în sud-estul țării valorile termice vor caracteriza în continuare o noapte tropicală, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade, iar disconfortul termic va fi încă ridicat.

cod galben vijelii
Sursa: ANM

COD PORTOCALIU

În intervalul 2 iulie, ora 20.00 – 3 iulie, ora 23.00, în zonele marcate se vor produce ploi însemnate cantitativ, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

În cursul nopții de duminică spre luni (2/3 iulie) și pe parcursul zilei de luni, în județele Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna și Buzău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se va manifesta prin averse torențiale,  frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantități de apă de 50…70 l/mp și pe arii restrânse 80…90 l/mp.

În sudul Banatului, jumătatea estică a Munteniei, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Transilvania temporar instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se vor înregistra, în intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantităţi de apă în general între 25 și 50 l/mp.

Duminică 2 iulie, în sudul extrem al țării indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia la orele amiezii de pragul critic de 80 de unități.

cod portocaliu vijelii
Sursa: ANM

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.