Cod portocaliu și cod galben de ploi și furtuni. Lista celor 24 de județe afectate

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Meteorologii au emis în dimineața zilei de duminică, 9 iunie, un Cod portocaliu și un Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

În total, sunt afectate 24 de județe plus Bucureștiul.

Codul portocaliu este valabil duminică, 9 iunie, în intervalul 14 – 21.

În acest interval, în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Codul galben este valabil în intervalul duminică, 9 iunie, ora 12 – luni, 10 iunie, ora 3.

Local în estul și sudul țării, precum și în zona Carpaților Orientali, vor fi intervale cu manifestări de instabilitate atmosferică. Astfel, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp, iar izolat 40…50 l/mp.

Sursa: ANM

ANM a emis și o prognoză specială pentru București:

Duminică (09 iunie), vremea se va menține caldă, dar, mai ales spre seară și în prima parte a nopții, se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică. Vor fi intervale cu averse ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă va fi de 17…18 grade.

Luni (10 iunie), gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat. Vor fi înnorări și intervale cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua și aspect de vijelie și, posibil, căderi de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 16…17 grade.

Marți (11 iunie), vremea va fi în general instabilă și, în special după-amiaza și seara, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 16…17 grade.

Informare meteo

În paralel, în România este în vigoare și o informarea meteo de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, valabilă de duminică, 9 iunie, ora 10, până marți, 11 iunie, ora 23.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.