Cod portocaliu de vânt puternic, ploi torențiale și vijelii în 5 județe din țară

nori negri furtună cod portocaliu
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Meteorologii au emis un Cod portocaliu și un Cod galben de intensificări ale vântului, vijelii, ploi abundente și manifestări de instabilitate atmosferică.

Codul portocaliu este în vigoare marți, 25 iunie, în intervalul 13 – 23. În acest interval se vor produce intensificări ale vântului, vijelii și vor cădea cantități de apă însemnate.

Cod portocaliu în 5 județe

Codul portocaliu este valabil pentru județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, precum și pentru vestul județului Constanța.

În aceste județe vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80…90 km/h, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

cod portocaliu
Sursa: ANM

Cod galben

 

Codul galben este valabil marți, 25 iunie, în intervalul 11 – 23. În acest interval se vor produce manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, în zona Carpaților de Curbură și Meridionali, precum și în Munții Banatului, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Meteorologii mai transmit că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe spații mici și în restul țării.

Disconfort termic

 

În paralel, în România este în vigoare și o informare meteorologică de disconfort termic accentuat, valabilă în intervalul marți, 25 iunie, ora 11 – joi, 27 iunie, ora 20.

Vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Vremea va deveni caniculară miercuri (26 iunie) în Câmpia de Vest, iar joi (27 iunie) în zonele joase de relief.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Foto: Free-Photos / pixabay.com