Cod portocaliu în 15 județe. Vor fi vijelii, grindină, ploi torențiale, vânt de 70 km/h

nori furtună cod ploi torențiale ploaie
Foto: turmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente.

Cod portocaliu

Interval de valabilitate: 20 mai, ora 13:00 – 21 mai, ora 06:00.

În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi vijelii, grindină, descărcări electrice și va ploua torențial, astfel încât, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

15 județe sunt parțial sau total sub cod portocaliu.

cod portocaliu
Sursa: ANM

Cod galben

ANM a emis și un cod galben valabil în intervalul 20 mai, ora 09:00 – 21 mai, ora 06:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate.

În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Transilvaniei și Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, vijelii, intensificări ale vântului cu viteze în general de 60…70 km/h, grindină și averse torențiale.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Informare meteo

Joi, 21 mai, este valabilă și o informare meteorologică.

Interval de valabilitate: 21 mai, ora 06:00 – 21 mai, ora 23:00.

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică

În intervalul menționat, în sudul, centrul și sud-estul țării, precum și în zonele montane, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.