Cod portocaliu de viscol în zece județe

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis luni dimineață mai multe avertizări Cod portocaliu de vânt puternic și ninsoare pentru zonele montane din zece județe situate în centrul, sudul și sud-vestul țării.

Meteorologii transmit că în zona de muntea județelor Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Gorj, Vâlcea, Caraş-Severin şi Hunedoara, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 120 – 130 km/h, dar şi ninsoare.

În zonele montane din judeţele Alba, Braşov şi Sibiu, vântul va depăşi la rafală 120 km/h, viscolind zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

În perioada 28 decembrie – 4 ianuarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, cu o abatere termică pozitivă mai accetuată în cele sud-estice. Regimul pluviometric va fi local excedentar în zona Carpaților Meridionali, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 4 – 11 ianuarie temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare în regiunile extracarpatice, dar mai ales în zonele montane și sub-montane din jumătatea sudică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.