Cod portocaliu de vijelii, ploi torențiale, în 25 de județe. Vântul va bate cu 100 km/h

nori negri furtună cod portocaliu
Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare Cod portocaliu de vânt puternic, vijelii, ploi abundente și grindină pentru mai bine de jumătate de țară.

Cod portocaliu în 25 de județe

 

În total, 25 de județe sunt sub Cod portocaliu.

Acest Cod portocaliu este valabil de joi, 27 iunie, ora 13, până vineri, 28 iunie, ora 1.

În acest interval vor fi intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină și vor cădea cantități de apă însemnate.

Cod portocaliu: vântul ajunge la 100 de km/h

 

Vântul va ajunge să bată chiar și cu 100 de km/h, avertizează meteorologii.

La începutul intervalului în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80…100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale.

Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

cod portocaliu
Sursa: ANM

Cod galben

 

Meteorologii au emis și un Cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Acesta este valabil în intervalul joi, 27 iunie, ora 20 – vineri, 28 iunie, ora 1.

În intervalul menționat, în Dobrogea, local în Muntenia și Banat, precum și în nordul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp și izolat 35….40 l/mp.

În după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise prin avertizări de vreme severă imediată.

Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.