Cod portocaliu de ploi abundente. Lista județelor afectate

ploi vijelii meteo cod galben de ploi cod portocaliu
Foto: Tony (Flickr)

Administația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de ploi abundente. De asemenea, meteorologii au emis și un cod galben de ploi și instabilitate atmosferică.

Cod portocaliu de ploi abundente

Intervalul de valabilitate al codului: 27 iunie, ora 09 – 27 iunie ora 23;

Fenomene vizate: ploi abundente;

În județele Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna și în zona de deal și de munte a județelor Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Bacău și Brașov va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse 60…70 l/mp.

Cod galben de ploi și instabilitate atmosferică

Intervalul de valabilitate al codului: 27 iunie, ora 03 – 27 iunie ora 23;

Fenomene vizate: cantități de apă însemnate și manifestări de instabilitate atmosferică;

Începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri (26/27 iunie) aria ploilor se va extinde treptat dinspre sudul teritoriului și va cuprinde majoritatea regiunilor, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul și estul Transilvaniei cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Îndeosebi în estul și sud-estul țării vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Administrația Națională de Meteorologie mai avertizează că va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă (30 iunie), temporar însemnat cantitativ, îndeosebi în regiunile extracarpatice și la munte.

cod portocaliu de ploi
Sursa: ANM

De asemenea, meteorologii au emis și o atenționare nowcasting pentru județele Constanța și Tulcea. Atenționarea nowcasting de cod galben este valabilă marți, 26 iunie, de la ora 14 până la ora 17.

În acest interval orar se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși, local, 55 km/h.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.