Cod portocaliu de ploi, vijelii și grindină. Vântul va bate și cu 80 km/h

ploi vijelii meteo cod galben de ploi cod portocaliu
Foto: Tony (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri – unul galben și unul portocaliu – de vreme rea.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 11:00 – 27 septembrie, ora 03:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată sâmbătă în sudul și centrul țării, precum și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a teritoriului. Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h. În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h.

Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 11:00 – 27 septembrie, ora 03:00.

Fenomene vizate: ploi abundente, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Zone afectate: Maramureș, Transilvania, local Moldova și zona de munte.

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Interval de valabilitate: 26 septembrie, ora 15:00 – 26 septembrie, ora 23:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată.

Zone afectate: local Oltenia și Muntenia.

Local în Oltenia și Muntenia vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin vijelii puternice, averse torențiale, grindină și frecvente descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 35…50 l/mp.

Sursa: ANM

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.