Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină. Lista județelor afectate

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 3 coduri – două galbene și unul portocaliu – de vreme urâtă și de caniculă.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, local în sud-vestul, sudul, nordul și nord-estul teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, iar izolat vor fi vijelii și grindină.

Notă: Perioade cu instabilitate atmosferică vor fi până la sfârșitul acestei săptămâni în majoritatea regiunilor.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 august, ora 10:00 – 31 august, ora 10:00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, local la munte, în Moldova și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

Sursa: ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 30 august.

Fenomene vizate: val de căldură.

Marți (30 august) valul de căldură va persista în regiunile sud-estice, unde local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.