Cod portocaliu de furtună și ploi în mai multe județe

FOTO: FFFergie/Pixabay.com
FOTO: FFFergie/Pixabay.com

Agenția Națională de Meteorologie a emis coduri portocaliu și galben de instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului și cantități însemnate de apă.

Codul portocaliu este valabil începând de miercuri, ora 16:00, până joi, ora 10:00, în județele Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău.

Restul țării, cu excepția județelor Tulcea și Constanța, va fi sub cod galben până joi, la ora 21:00.

Potrivit meteorologilor, în cele cinci județe sub cod portocaliu va fi instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, iar pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă, cuprinse între 50 și 70 l/mp.

În cea mai mare parte a țării, aflată sub cod galben, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp, cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteză care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

Primarul Capitalei a cerut închiderea școlilor mai devreme

Școlile și liceele din Capitală vor avea, miercuri, program doar până la ora 17:00, din cauza avertizării meteo de vânt și furtuni.

Primarul general Gabriela Firea a declarat, miercuri, în cadrul comandamentului de pregătire a măsurilor necesare pentru protejarea populaţiei în cazul producerii în Bucureşti a fenomenelor meteo extreme, că va solicită Inspectoratului Şcolar să ia legătura cu toate liceele și școlile care au program după-amiază să vadă în ce măsură elevii și liceenii pot să ajungă mai devreme acasă, „astfel încât ora 20.00 să-i prindă totuşi acasă şi nu în staţia de autobuz și pe stradă”.

În plus, primarul general îi roagă pe bucureşteni să nu iasă din case după ora 20.00, dacă nu au drumuri urgente de făcut.

„Aş vrea să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă fiindcă după ora 20.00 vor începe aceste fenomene meteo extreme. Este bine să ne protejăm chiar dacă instituţiile statului iau măsurile necesare în aceste situaţii”, a mai declarat primarul general.