3 coduri de vreme rea: unul portocaliu, 2 galbene. Vor fi vijelii, ploi torențiale, dar și caniculă

cod galben vijelii cod portocaliu
Foto: Adam Singer (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și două coduri galbene de vreme rea.

Cod portocaliu

 

Codul portocaliu este valabil în intervalul miercuri, 3 iulie, ora 10 – joi, 4 iulie, ora 3.

Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, cantități de apă însemnate.

În intervalul menționat, în județele Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Ilfov, Vrancea, Galați, Brașov, Covasna, Harghita, Constanța, Tulcea, precum și municipiul București și în zona de munte a județelor Mureș și Bacău, vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80…100 km/h), vijelii, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala la începutul intervalului în centrul țării și la munte, iar după-amiaza și în prima parte a nopții, mai ales în sud-est.

cod portocaliu
Sursa: ANM

Cod galben

 

Un cod galben este valabil în intervalul miercuri, 3 iulie, ora 10 – joi, 4 iulie, ora 3.

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în sudul, sud-estul și local în centrul și estul țării, precum și în zonele montane și submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

În regiunile sudice, în după-amiaza zilei de miercuri, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

Cod galben

 

Cel de-al doilea cod galben emis de meteorologi este valabil joi, 4 iulie, în intervalul 3.00 – 10.00.

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În intervalul menționat, în sud-estul și local în sudul țării vor mai fi manifestări de instabilitate atmosferică:averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

cod galben
Sursa: ANM

S-a redeschis Transfăgărășanul. Parcările de la Bâlea Lac sunt, însă, tot sub zăpadă

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.