Cod portocaliu de vijelii, ploi torențiale, furtuni cu grindină în 12 județe

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de luni, 24 iunie, un cod portocaliu și un cod galben de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

Cod portocaliu de ploi abundente

 

Acest  Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată și cantități de apă însemnate este valabil luni, 24 iunie, în intervalul 12 – 23.

În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj, precum și în zona de munte a județelor Vrancea și Prahova, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin intervale cu averse torențiale, intensificări ale vântului, vijelii, grindină și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp.

Acest cod portocaliu va afecta 12 județe (dintre acestea, două vor fi afectate doar parțial).

cod portocaliu
Sursa: ANM

Cod galben de instabilitate atmosferică

 

Codul galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată este valabil luni, 24 iunie, în intervalul 10.30 – 23, potrivit ANM.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Informare meteo

 

În paralel, în România este în vigoare și o informare meteo de manifestări de instabilitate atmosferică și disconfort termic.

Intervalul de valabilitate: 24 iunie, ora 10.30 – 25 iunie, ora 23.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, luni (24 iunie) în cea mai mare parte a țării, iar marți (25 iunie) mai ales în regiunile sudice, estice și centrale. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic se va accentua treptat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, luni (24 iunie) local, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, iar marți (25 iunie), pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și de podiș.

Cum va fi vremea în București:

Luni (24 iunie), vremea va fi în general instabilă, dar și călduroasă după-amiaza, când disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi temporar noros, iar cu o probabilitate mai mare după-amiaza și seara vor fi intervale cu averse, posibil torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și condiții de grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 31 de grade, iar cea minimă va fi de 18…20 de grade.

Marți (25 iunie) vremea se va menține călduroasă, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) urmând a atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar din a doua parte a zilei gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin accentuarea înnorărilor și perioade în care se vor semnala averse, posibil torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și condiții de grindină. Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.