Se întoarce canicula: cod portocaliu. Temperaturile ajung la 39 de grade – lista județelor afectate

cod portocaliu caniculă cald temperatură temperaturi cel mai cald în europa
Foto: Matt Hecht (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri de caniculă: unul galben și unul portocaliu.

Marți, 1 august – COD GALBEN

Marți, 1 august, jumătatea de vest a țării se va afla sub atenționare de cod galben de caniculă și disconfort termic.

În cursul zilei de marți, valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crişana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

cod galben caniculă
Sursa: ANM

Miercuri și joi (2 și 3 august) – COD GALBEN și COD PORTOCALIU

În zilele de miercuri, 2 august, și joi, 3 august, întreaga țară se va afla sub averizare de caniculă și disconfort termic accentuat. Jumătatea de vest a țării se va afla sub cod portocaliu, iar estul sub cod galben.

Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade.

În nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35…37 de grade.

Valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii.

cod portocaliu caniculă
Sursa: ANM

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.