Cod galben și portocaliu de ploi, ninsori, vânt. Vreme deosebit de rece în aproape toată țara

iarna iarnă ninsoare ninge
Foto: JillWellington / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 03 aprilie, ora 23 – 05 aprilie, ora 10

Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40…50 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.

Notă: Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul țării, iar în a doua parte a săptămânii vor mai fi intervale cu precipitații mixte.

ANM a emis și un cod portocaliu de ninsori valabil pentru zona montană.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 04 aprilie, ora 02 – 04 aprilie, ora 22

Fenomene vizate: ninsori abundente

Zone afectate: Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali în special la altitudini de peste 1400 m

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent (30…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.