Meteorologii tocmai au anunțat cod galben de ploi, furtuni și vijelii în aproape toată țara

vreme rea furtună fulger cod galben
ANM anunță ploi. Foto: Free-Photos / pixabay.com

Meteorologii au extins codul galben de ploi și furtuni pentru cea mai mare parte a țării. Doar 8 județe din România nu sunt afectate de codul galben.

În Maramureș, Transilvania, jumătatea de nord a Moldovei și zonele montane, codul galben va fi valabil de luni, 20 mai, ora 12, până marți, 21 mai, ora 06.

În acest interval de timp vor cădea cantități de apă însemnate și va fi instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei și în cea mai mare parte a zonei montane, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Moldovei, codul galben este valabil de luni, 20 mai, ora 12, până luni, 20 mai, ora 23.

În acest interval va fi instabilitate atmosferică accentuată.

În intervalul menționat, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-vestul Moldovei, vor fi perioade în care se vor semnala intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale.

Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și punctiform 40 l/mp.

Sursa: ANM

În paralel, ANM a emis o informare meteorologică valabilă pentru cea mai mare parte a țării, pentru intervalul 20 mai, ora 11 – 21 mai, ora 22.

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.