Cod galben de ninsori puternice și viscol. Lista județelor afectate

cod galben de ninsori
Foto: skeeze / pixabay.com

Meteorologii au emis în urmă cu puțin timp o avertizare meteorologică de cod galben pentru mai multe județe din țară.

Codul galben este valabil de marți, 22 ianuarie, ora 11, până miercuri, 23 ianuarie, ora 10.

Codul galben este valabil pentru județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Caraș-Severin și pentru nordul județelor Dâmbovița și Prahova.

Se vor produce următoarele fenomene: viscol în zona Munților Banatului și a Carpaților Meridionali; ninsori local însemnate cantitativ. Se va depune un strat consistent de zăpadă.

Cod galben de ninsori

În Munții Banatului și în cea mai mare parte a Carpaților Meridionali va ninge viscolit, iar vântul va avea intensificări în special la altitudinile mari, cu rafale de peste 80…90 km/h, zăpada fiind spulberată și troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea semnificativ.

În județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea și în cea mai mare parte a județelor Argeș și Caraș-Severin va ninge local însemnat cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.

În restul țării vor fi precipitații moderate cantitativ (ninsori și precipitații mixte) și se va forma polei.

Din acest motiv, meteorologii au emis o informare meteo valabilă pentru toată țara de marți, 22 ianuarie, ora 11, până miercuri, 23 ianuarie, ora 10.

În intervalul menționat aria precipitațiilor va cuprinde treptat toate regiunile și pe arii restrânse vor fi moderate cantitativ. Acestea vor fi sub formă de ninsoare și local se va depune strat nou de zăpadă, iar în vestul țării trecător vor fi și sub formă de lapoviță și ploaie. În regiunile sud-estice și în extremitatea de sud se vor semnala mai ales ploi. Se va forma polei.

Până spre sfârșitul săptămânii temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a țării, mai însemnate cantitativ în jumătatea de sud.

cod galben
Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.