Cod galben de vijelii și ploi torențiale în 25 de județe din țară. Va fi și caniculă

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de miercuri, 31 iulie, un Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Codul galben este valabil miercuri, 31 iulie, în intervalul orar 15.00 – 23.00.

În total, vor fi afectate – parțial sau total – 25 de județe din țară.

În intervalul menționat, în zonele de munte, precum și în Crișana, Banat, jumătatea de nord a Munteniei și a Olteniei, local în Transilvania și nordul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

cod galben
Sursa: ANM

Informare meteo pentru toată țara

În paralel, azi, 31 iulie, este în vigoare și o informare meteorologică pentru manifestări de instabilitate atmosferică, în intervalul orar 13.00 – 23.00.

Îndeosebi după-amiaza și noaptea vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

În după-amiaza zilei de miercuri (31 iulie) disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în regiunile vestice, sudice, sud-estice și izolat în restul teritoriului.

Local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală va fi caniculă.

În București va fi caniculă

ANM a emis și o prognoză specială pentru București.

Miercuri (31 iulie) – Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă va fi de 34…35 de grade. Îndeosebi noaptea, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și vor intervale cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Joi (1 august) – Vremea va fi în general instabilă și se va răcori. Ziua, vor fi perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă va fi de 17…18 grade.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.