Cod galben de vreme urâtă în 13 județe. Vor fi ploi, ninsori abundente, viscol, vânt puternic, polei

ninsoare zăpadă cod galben
Foto: Carlosgmenezo (pixabay.com)

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi, ninsori abundente, vânt puternic și viscol.

În total, vor fi afectate – parțial sau total – 13 județe: Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov și Covasna.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 10 decembrie, ora 18:00 – 11 decembrie, ora 18:00

Zone și fenomene vizate: nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Moldovei – ploi importante cantitativ;

Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m – ninsori abundente, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului și viscol

În nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, cu precădere în zona subcarpatică și la altitudini mai mici de 1700 m, vor predomina ploile. Acestea vor fi importante cantitativ și se vor acumula peste 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în general la altitudini de peste 1700 m, va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală de peste 80…90 km/h și temporar va fi viscol ce va determina scăderea vizibilității.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Sursa: ANM

Totodată, ANM a actualizat o informare meteorologică.

Interval de valabilitate: 10 decembrie, ora 11:00 – 11 decembrie, ora 18:00

Zone și fenomene vizate: sudul, estul și centrul țării –predominat ploi în general moderate cantitativ, intensificări ale vântului

În intervalul menționat, temporar, vor fi precipitații în general moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie în sudul, estul, apoi și în centrul țării și mixte la munte. Cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe alocuri, în Moldova și în zona montană vor mai fi depuneri de polei.

Local, vântul va prezenta intensificări, cu rafale în general de 40…50 km/h, iar pe crestele montane de peste 70…80 km/h.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.