Cod galben de viscol și polei în jumătate de țară. Lista județelor afectate

cod galben viscol ninsoare ninge zăpadă ninsoare
Foto: janeb13 / pixabay.com

ACTUALIZARE. Acest cod galben a fost actualizat, iar meteorologii au emis două coduri portocalii. Detalii AICI.

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de viscol valabil până astăzi, 17 ianuarie, la ora 20.00.

Fenomene și regiuni vizate:

– în zona de munte vor fi intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă consistent;
– în sudul Banatului și în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei vor fi depuneri de polei.

Ninsorile vor fi însemnate cantitativ și local se va depune strat consistent de zăpadă, în seara zilei de marți (16 ianuarie) și în noaptea de marți spre miercuri (16/17 ianuarie) în Carpații Occidentali, în nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, iar în cursul zilei de miercuri (17 ianuarie) mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Vântul va prezenta intensificări cu precădere în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

În sudul Banatului, apoi și în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei, vor fi precipitații mixte și depuneri de polei.

cod galben
Sursa: ANM

În paralel este valabilă și o informare meteo de precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, polei și intensificări ale vântului. Informarea este valabilă tot până astăzi la ora 20.00.

În intervalul menționat precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat în lapoviță și ploaie și vor favoriza producerea de polei în Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Banat și pe arii restrânse în rest, cu precădere în Muntenia și Moldova. Cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și izolat 30…35 l/mp, cu precădere în zonele de munte și în sud-vest.

Vântul se va intensifica, cu viteze de 50…55 km/h în regiunile vestice, dar mai ales în zona de munte, unde temporar vor predomina ninsorile.

Precipitațiile vor continua în noaptea de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) în estul, sud-estul și centrul teritoriului și se vor transforma în lapoviță și ninsoare, iar vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.