Cod galben de vijelii. Vor fi și ploi, iar vântul va bate cu peste 70 km/h: lista județelor afectate

Foto: SturmjaegerTobi / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de miercuri, 1 septembrie, cu cod galben de vânt.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului.
Interval de valabilitate: 01 septembrie, ora 10:00 – 02 septembrie, ora 10:00.

În intervalul menționat, în zona montană, vântul va avea intensificări susținute, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe creste, în special ale Carpaților Meridionali și de Curbură, temporar rafalele vor depăși 90…100 km/h.

Local în Oltenia vor fi perioade în care rafalele vântului vor avea viteze în general de 60…65 km/h, în special pe parcursul zilei.

Intensificări locale și temporare ale vântului vor fi și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h, iar pe parcursul zilei de joi (02 septembrie), intensificările de vânt se mențin în zona înaltă de munte, iar în estul și sud-estul țării vor fi rafale de peste 65…70 km/h.

De asemenea, ANM a emis și o informare meteorologică de ploi.

Fenomene vizate: ploi în general moderate cantitativ.

Interval de valabilitate: 01 septembrie, ora 10:00 – 01 septembrie, ora 23:00.

În zonele de deal și de munte, în regiunile nordice, centrale și local în cele vestice, temporar va ploua și vor fi posibile descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter de aversă, iar cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp și mai ales în zonele de munte izolat 30…40 l/mp.

Averse și descărcări electrice se vor semnala pe arii restrânse și în regiunile estice.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.