Cod galben de vijelii, ploi torențiale, grindină în 31 de județe. Vântul ajunge la 90 km/h

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 14 august, un Cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Vor fi afectate 31 de județe, parțial sau total.

Interval de valabilitate: 14 august, ora 12.00 – 14 august, ora 22.00
Zone afectate: Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj

Interval de valabilitate: 14 august, ora 15.00 – 15 august, ora 10.00
Zone afectate: Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, sudul Banatului, vestul și sudul Olteniei, zona de munte

În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în vestul și nord-vestul țării, apoi și în centrul, nordul și sud-vestul teritoriului. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/h, iar temporar peste 80 – 90 km/h, mai ales în sudul și vestul Olteniei, Transilvania și, posibil, în nordul Moldovei. Se vor semnala vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Pe parcursul după-amiezii de miercuri (14 august), disconfortul termic va persista în sudul, estul și centrul teritoriului.

cod galben
Sursa: ANM

Informare meteo

De mâine, 15 august, este valabilă și o informare meteorologică.

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică
Interval de valabilitate: 15 august ora 10.00 – 16 august ora 9.00

Vor fi intervale cu instabilitate atmosferică, îndeosebi în centrul și sudul țării, precum și la munte, unde vor fi intensificări ale vântului, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat 40 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Cum va fi vremea în București

14 august ora 12.00 – 15 august ora 9.00 – Disconfortul termic va persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi mai mult senin, ziua și variabil, noaptea. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 18…19 grade, ușor mai scăzută în zona preorășenească.

15 august ora 9.00 – 16 august ora 9.00 – Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată după-amiaza și noaptea. Vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torential, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi în jur de 30 de grade, iar cea minimă de 16….18 grade.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.