Cod galben de vânt, ploi și vreme rece. La munte, meteorologii au emis codul portocaliu

Nu va fi o duminică prea liniștită în România. Meteorologii au emis coduri de avertizare meteo în toată țara, iar vremea urâtă ține până luni.

Cele două coduri, galben și portocaliu, intră în vigoare duminică, 29 octombrie, la ora 10 dimineața. Codurile expiră luni, 30 octombrie, la ora 23. Totuși, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor meteo, acest cod ar putea fi chiar prelungit.

”În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală în general între 55 și 70 km/h și local 75…85 km/h.

Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte”, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Cei din zona de munte se pot în zilele de duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie) și la ”vânt care va sufla tare, rafalele vor depăși 80…90 km/h, iar pe creste 100…120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă”, completează specialiștii ANM.

Foto: meteoromania.ro

Vă reamintim că sub cod galben sunt definite fenomene meteorologice (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) care vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Sub cod portocaliu sunt grupate fenomenele meteorologice (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) care vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

În fine, la cod roșu regăsim fenomene meteorologice (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) care vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Puteți afla mai multe detalii despre codurile de avertizare meteo AICI.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.