Cod galben de ploi, vijelii, grindină: vântul va bate și cu 70 km/h. Lista zonelor afectate

vreme rea furtună fulger cod galben
ANM anunță ploi. Foto: Free-Photos / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteo cod galben de vreme urâtă.

Intervalul de valabilitate este de 3 mai, ora 12.00 – 4 mai, ora 22.

În acest interval vor fi manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ.

Vor fi afectate 33 de județe din țară, precum și capitala.

În Muntenia, Moldova și local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în Muntenia și în zona de munte, 40…60 l/mp.

Vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…70 km/h, vijelii și, izolat, grindină.

Astfel de fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.

cod galben
Sursa: ANM

Informare meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o informare meteo de instabilitate atmosferică valabilă în intervalul 2 mai, ora 13.00 – 3 mai, ora 12.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice, sud-vestice și în zona montană.

Vor fi perioade în care se vor semnala averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.