Cod galben de ploi torențiale, vijelii și descărcări electrice în 37 de județe plus București

Foto: Skitterphoto / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis în dimineața zilei de miercuri, 19 iunie, un Cod galben de ploi abundente și de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Codul galben este valabil miercuri, 19 iunie, în intervalul orar 12 – 23, în 37 de județe din țară, precum și în București.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Munteniei și local în Oltenia și Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Sursa: ANM

În paralel, în România este în vigoare și o informare meteo de manifestări de instabilitate atmosferică.

Această informare este valabilă în intervalul miercuri, 19 iunie, ora 10 – joi, 20 iunie, ora 23.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Disconfortul termic se va menține ridicat în orele amiezii, cu precădere în zonele de câmpie, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului prin avertizări de vreme severă imediată.