Cod galben de ploi torențiale, vijelii, grindină. Doar 5 județe nu sunt afectate

nori furtună ploaie vremea pe 15 zile cod galben de ploi
Foto: pixel2013 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Codul galben este valabil joi, 20 iunie, în intervalul 12 – 23.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Moldova, în vestul Dobrogei și local în Muntenia și Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Cu excepția a 5 județe din sudul României și a capitalei, toate județele din țară vor fi afectate parțial sau total de Codul galben.

Sursa: ANM

În paralel, în România este în vigoare și o informare meteo de manifestări de instabilitate atmosferică.

Intervalul de valabilitate este joi, 20 iunie, ora 10 – vineri, 21 iunie, ora 23.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp.

Disconfortul termic se va menține ridicat în orele amiezii, cu precădere în zonele de câmpie, iar pe arii restrânse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmiste prin avertizări de vreme severă imediată.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.