Cod galben de ploi torențiale. Luna mai, cea mai instabilă perioadă a primăverii

FOTO: guvo59/Pixabay.com
FOTO: guvo59/Pixabay.com

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben valabilă luni, între orele 13.00 şi 21.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi în unele zone ale judeţelor Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.

„În intervalul menţionat, în Transilvania, Maramureş şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări ale vântului şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp”, au transmis meteorologii. Astfel de fenomene vor fi, pe arii restrânse, şi în restul teritoriului.

Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ploioase, iar ploile pot avea adesea caracter torenţial, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Din datele înregistrate în perioada 1961 – 2021 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie lunară multianuală (1961 – 2021) are valori mai mari de 18 grade Celsius în extremitatea sud-vestică a Olteniei.

Valori medii lunare între 16 şi 18 grade Celsius sunt caracteristice zonelor de câmpie (Câmpia de Vest, Câmpia Română, Câmpia Moldovei) şi luncă, zonelor joase din Dobrogea şi a celor din Delta Dunării.

Temperatura maximă absolută a lunii mai în România este 40,8 grade Celsius, înregistrată la Mărculeşti (judeţul Călăraşi), în 27 mai 1950. În aceeaşi zi s-au înregistrat maximele absolute la staţiile meteorologice Bucureşti Filaret (36,6 grade Celsius) şi Bucureşti-Afumaţi (35,5 grade Celsius). Meteorologii precizează că în perioada 25-28 mai 1950, mai ales în jumătatea de sud a României, în Transilvania, în centrul şi sudul Moldovei, temperatura maximă absolută a depăşit 32 de grade Celsius la peste 35 de staţii meteorologice.