Cod galben de ninsori. Care sunt zonele afectate

ninsoare zăpadă cod galben
Foto: Carlosgmenezo (pixabay.com)

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 11 februarie, un cod galben de ninsori, valabil de azi la ora 22.00 până miercuri, 13 februarie, la ora 2.00.

În acest interval, în zona montană vor fi ninsori importante cantitativ, se va depune un strat consistent de zăpadă și va fi viscol.

Vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari la altitudini de peste 1500 de metri, unde temporar rafalele vor depăși 80…90 km/h și va fi viscol.

cod galben ninsori
Foto: ANM

În paralel, pentru întregul teritoriu al țării va fi în vigoare o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și intensificări temporare ale vântului.

Informarea meteo este valabilă de luni, 11 februarie, ora 20.00, până miercuri, 13 februarie, ora 10.00.

În intervalul menționat, în majoritatea regiunilor, temporar vor fi precipitații și local se vor acumula cantități cuprinse între 10 și 20 l/mp. La munte, în Transilvania, în jumătatea de nord a Moldovei și în Maramureș, vor fi mai ales ninsori și lapoviță și se va depune strat de zăpadă.

În Banat precipitațiile vor fi mixte, iar în Oltenia și Muntenia vor predomina ploile până marți seara (12 februarie), apoi vor fi mai ales ninsori.

Temporar vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze cuprinse în general între 45 și 55 km/h, dar mai ales la munte, în vestul și sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, unde pe parcursul zilei de marți (12 februarie) rafalele vor fi în jurul a 60…70 km/h.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.