Cod galben de viscol și ninsori abundente. Lista județelor afectate

cod galben
Foto: qimono / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi, 10 ianuarie, un cod galben de viscol și ninsori abundente. Codul este valabil pentru 7 județe din estul țării.

Cod galben de viscol și ninsori

Interval de valabilitate: 10 ianuarie, ora 22 – 11 ianuarie, ora 12
Fenomene vizate de acest cod galben: viscol, strat consistent de zăpadă
Zone afectate: județele Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț și Iași

În județele menționate, în cursul nopții de joi spre vineri (10/11 ianuarie) și în dimineața zilei de vineri, vor fi ninsori ce vor depune strat nou de zăpadă consistent, iar vântul se va intensifica, temporar cu rafale de 60…65 km/h, viscolind sau spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

Informare meteo

În afară de codul galben pentru estul țării, ANM a emis și o informare meteorologică valabilă pentru cea mai mare parte a țării.

Interval de valabilitate: 10 ianuarie, ora 16 – 11 ianuarie, ora 12
Fenomene vizate: ninsori și strat nou de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte, polei

Începând din după-amiaza zilei de joi, 10 ianuarie, aria precipitațiilor se va extinde dinspre sud-vest și va cuprinde treptat sudul, estul și centrul țării. În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, vor fi perioade cu ninsori, în general moderate cantitativ, ce vor depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.

În Dobrogea și în extremitatea de est a Munteniei vor fi precipitații mixte favorizând, pe spații mici, formarea poleiului.

Vor fi intensificări temporare ale vântului în estul teritoriului și în zona montană înaltă, cu rafale în medie de 50…60 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. În prima parte a zilei de vineri (11 ianuarie), vântul se va intensifica și în sudul Olteniei, unde va determina transport de zăpadă, precum și în Dobrogea.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

cod galben
Foto: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.