Cod galben de ninsori abundente. Se va depune strat consistent de zăpadă

cod galben
Foto: qimono / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ninsori abundente, local viscolite, și avertizează că în următoarele ore se va depune un strat consistent de zăpadă.

Cod galben de ninsori

Codul galben este valabil în intervalul marți, 13 februarie, ora 22.00 – miercuri,14 februarie, ora 11.00.

Fenomene vizate: ninsori abundente, local viscolite, depunere de strat consistent de zăpadă.

În cursul nopții de marți spre miercuri și în prima parte a zilei de miercuri (13-14 februarie) în Munții Banatului, în Carpații Meridionali, apoi și în cei de Curbură, precum și în zona deluroasă din Banat, Oltenia și Muntenia, vor fi ninsori însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze în general de 50…55 km/h, iar la altitudini de peste 1500 de metri cu rafale de peste 80 km/h, astfel că vor fi intervale cu ninsoare viscolită și vizibilitate redusă.

Vor fi afectate județele Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, precum și părți din Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara și Caraș-Severin.

cod galben ninsori
Sursa: ANM

Informare meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis și o informare meteo valabilă de marți, 13 februarie, ora 20.00, până joi, 15 februarie, ora 15.00.

Fenomene vizate: precipitații în extindere, moderate și local însemnate cantitativ, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat, precipitațiile vor fi în extindere, dinspre sud-vest, și vor cuprinde toată țara.

În sudul și în estul teritoriului se vor cumula local 15…20 l/mp și pe spații restrânse, în special la deal și la munte, peste 25…30 l/mp. În Dobrogea va ploua, în Câmpia Română vor predomina ploile, în Câmpia de Vest se vor semnala precipitații mixte, iar în restul țării vor fi mai ales ninsori.

Se va depune strat de zăpadă, local consistent, în zonele montane și submontane, iar în a doua parte a intervalului și în Moldova.

Începând din seara zilei de miercuri, 14 februarie, precipitațiile vor fi în restrângere către est-nord-est.

Vântul se va intensifica temporar în majoritatea regiunilor. Vor fi perioade de timp cu rafale de 45…55 km/h în sud, în centru și în est, iar la munte peste 70…80 km/h, astfel că ninsoarea va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută.

Vor fi condiții pentru depuneri de polei sau ghețuș.

Foto: qimono / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.