Cod galben de inundații. Care sunt zonele afectate

Hidrologii au emis un cod galben de inundații pentru mai multe râuri din țară.

Se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Codul este valabil în intervalul 24 octombrie ora 03:00 – 25 octombrie ora 09:00, pe râurile din bazinele hidrografice:

– afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte Drobeta Tr. Severin (judeţele Mehedinţi şi Caraş Severin)
– Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj)
– Jiu-bazin amonte s.h. Răcari (judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi)
– Lotru (judeţul Vâlcea)
– Olteţ-bazin superior şi mijlociu (judeţele Gorj şi Vâlcea)
– afluenţii Oltului aferenţi sectorului aval s.h. Sebeş Olt – amonte acumularea Strejeşti (judeţele Vâlcea şi Argeş)
– râurile mici din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte Orşova şi pe unele râuri mici din judeţele Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea.

Reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor mai averizează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai râurilor marcate pe harta de mai jos.

Și meteorologii au emis două coduri galbene de ploi și vreme urâtă. Codul galben este valabil pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Brașov și o parte din județele Hunedoara, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău. Codul galben este valabil până astăzi, 24 octombrie, la ora 23.00.

Codul portocaliu este valabil pentru zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, unde cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50…60 l/mp și izolat 80 l/mp. Codul portocaliu este valabil până azi la ora 18.00.

inundații
Sursa: INHGA

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.