Cod galben de inundații. Lista zonelor afectate de viituri și torenți

viituri inundații torenți
Foto: jsptoa / pixabay.com

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor din București a emis în sâmbătă, 13 aprilie, o atenționare hidrologică Cod galben de inundații.

Atenționarea Cod galben de inundații este valabilă de azi, de la ora 9.10, până diseară, la ora 21.00.

În acest interval se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenție.

Bazinele afectate sunt următoarele: Râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă Motru – amonte S.H. Podari, Desnăţui – bazin superior.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce în continuare scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval confluenţă Motru – amonte S.H. Podari, Desnăţui – bazin superior, judeţele Mehedinţi şi Dolj”, se arată într-o atenționare emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor din București.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Raznic, Desnăţui – bazin superior.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”, mai subliniază specialiștii.

Foto: jsptoa / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.