Cod galben de caniculă: 38 de grade ziua și nopți tropicale. Lista zonelor afectate

caniculă căldură vară cod
Foto: pasja1000 / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă, 10 august, o atenționare meteo Cod galben de caniculă.

Codul galben de caniculă este valabil în zilele de 11, 12 și 13 august.

În aceste zile vor fi fenomene precum val de căldură persistent și disconfort termic accentuat.

Valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august), în toate zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa frecvent între 33 și 36 de grade, mai ridicate până spre 37…38 de grade, duminică (11 august) în sud-vestul țării, iar luni (12 august) și marți (13 august) în vest, nord-vest și local în sud.

Pe arii restrânse, nopţile vor fi tropicale (temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade).

Sâmbătă, (10 august), în sud și vest, disconfortul termic va fi ridicat și pe spații restrânse va fi caniculă.

cod galben de caniculă
Sursa: ANM

Cum va fi vremea în București

În capitală, valul de căldură va persista și se va intensifica îndeosebi în cursul zilelor de luni (12 august) și marți (13 august), când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Sâmbătă (10 august) și duminică (11 august), temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar luni (12 august) și marți (13 august), va fi de 35…36 de grade. Temperatura minimă va fi cuprinsă între 18 și 22 de grade.

Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea, iar vântul va sufla slab și moderat.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele transmise publicului.

Foto: pasja1000 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.