CNSAS: Mugur Isărescu a turnat la Securitate un om care se plângea de condițiile de trai din Drumul Taberei

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a descoperit că guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin și sursă încă din anul 1979.

Sub numele conspirativ Manole, Isărescu a informat Securitatea cu privire la activități potrivnice regimului comunist, dar și despre comentariile negative făcute la adresa nivelului de trai din România. Cele două note informative au fost înregistrate în martie 1985 și decembrie 1987.

Iată ce scria în raportul său către Securitate Mugur Isărescu, despre cetățeanul I.D.:

”Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum transportul în comun din Drumul Taberei (acuză că îi răpește mai mult de o oră), încălzirea locuinței, aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări”.

Potrivit raportului CNSAS, preluat de G4Media, despre un anume D.W., Mugur Isărescu, racolat de Securitate când era cercetător la Institutul de Economie Mondială, nota umătoarele:

”În discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația”.

Isărescu a redactat notele informative de mână, iar CNSAS nu a găsit până acum dovezi ale vreunor măsuri luate de Securitate împotriva celor doi cetățeni ”turnați” de ”Manole”.

Colecționarea acestor ”atitudini potrivnice regimului comunist” este, potrivit CNSAS, o îngrădire a dreptului la viață privată și a dreptului la libertatea cuvântului.