Cluj-Napoca, pe locul 2 în Europa la ușurința găsirii unui loc de muncă

Cluj-Napoca. Foto: Pixabay
Cluj-Napoca. Foto: Pixabay

Cluj-Napoca a ajuns pe locul doi în clasamentul european în ceea ce privește ușurința de a găsi un loc de muncă, ardelenii fiind depășiți în topul realizat de Institutul European de Statistică doar de capitala Cehiei, Praga.

Potrivit Eurostat, care a centralizat datele adunate în 2015, 72% dintre cei intervievați susțin că este ușor să găsești un loc de muncă în Praga, în timp ce rezultatul obținut de Cluj-Napoca a fost de 67%.

Orașul din România este urmat în top de München (62%) şi Bratislava (62%), arată datele publicate de Eurostat.

Un rol esențial în dezvoltarea Clujului îl au cele șase universități de stat ale orașului, care încheie și partenereiate cu firmele locale, dar și boom-ul sectorului IT. În ultimii cinci ani, numărul angajaților din IT a crescut cu 70%, iar numărul firmelor s-a dublat la Cluj-Napoca.

La celălalt capăt al clasamentului, unde respondenții nu sunt de acord cu afirmația că este ușor să găsească un loc de muncă, sunt orașele din Italia Palermo (96%), Napoli (93%) şi Torino (85%), precum şi Atena, capitala Greciei (85%), şi oraşul spaniol Málaga (85%).

Eurostat a sondat și gradul de mulțumire al locuitorilor din orașele europene față de locul lor de muncă, iar cei mai satisfăcuți sunt locuitorii orașului austriac Graz, unde în anul 2015 aproximativ 85% se declarau împliniți la locul lor de muncă.

În acest clasament, locuitorii din Viena (79%) şi cei din Copenhaga (78%) completează podiumul.

Pe ultimele poziții în top sunt orașul maghiar Miskolc (44 la sută), Atena (45%), Budapesta şi Piatra Neamţ, ambele cu un grad de satisfacţie de doar 49%. Acestea sunt și singurele orașe din Uniunea Europeană unde mai puțin de jumătate din populație se declară mulțumită de locul de muncă actual.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.