Clotilde Armand pierde definitiv procesul cu ANI și riscă să rămână fără mandatul de senator

Clotilde Armand FOTO: Facebook/Clotilde Armand
Clotilde Armand FOTO: Facebook/Clotilde Armand

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, miercuri, 11 decembrie, solicitarea fostului primar al Sectorului 1 Clotilde Armand privind anularea raportului Agenției Naționale de Integritate, care a declarat-o incompatibilă. Decizia instanței este definitivă.

Incompatibilitatea fostului edil a fost semnalată în urmă cu doi ani de ANI, care a reclamat că aceasta a ocupat simultan funcția de primar și manager într-un proiect cu fonduri europene. ANI a cerut în raportul rămas definitv în instanță ca Armand să nu poată ocupa o funcție publică timp de trei ani.

Armand tocmai a câștigat un mandat de senator. Mandatele noilor parlamentari nu au fost încă validate, iar ea riscă să piardă locul de senator.

Clotilde Armand a avut o primă reacție pe Facebook, în care acuză că „justiția lui Ciolacu funcționează”.

„Eu voi merge mai departe și voi ataca decizia de astăzi la instanțele europene”, spune Armand.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut miercuri hotărârea instanței de fond – Curtea de Apel București – din luna martie, pe care Clotilde Armand a criticat-o vehement.

„Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Clotilde Marie Brigitte Armand împotriva sentinţei nr. 389 din 11 martie 2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal şi recursul declarat de recurenta reclamantă împotriva aceleiaşi sentinţe, în ceea ce priveşte soluţia de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată astăzi, 11 decembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit legii, și așa cum anunța ANI în 2022 la întocmirea raportului, persoana declarată incompatibilă nu mai poate ocupa o funcție publică timp de trei ani.

„Persoana (…) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, au precizat oficialii ANI odată cu întocmirea raportului în toamna lui 2022.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.