Clasamentul pe medalii la Olimpiadă. O țară europeană cu 4 milioane de locuitori dă o lecție României

clasamentul pe medalii jocuri olimpice Rio 2016

România a încheiat Jocurile Olimpice cu cinci medalii: una de aur, una de argint și trei de bronz. Sportivii care le-au cucerit merită felicitări, însă locul României în clasamentul pe medalii este unul trist – 47.

Asta în timp ce Croația, o țară cu puțin peste 4 milioane de locuitori, a reușit să cucerească 10 medalii la Rio, dintre care jumătate sunt de aur. La croați, surprinde și diversitatea probelor la care au cucerit medalii. Puternicele croate au luat aur la aruncarea discului și a suliței, iar băieții au luat aur la canotaj, navigație și tir.

Echipa de polo a luat argint olimpic, iar un pugilist a luat bronzul olimpic la categoria super-grea. Marea vedetă a lotului, Blanka Vlasic, a luat bronzul la săritură în înălțime. Alte două medalii de argint au fost cucerite în probe de canotaj și navigație (sailing).

Britanicii au strâns mai mult aur decât chinezii

La vârf, americanii s-au impus cu o lejeritate fantastică, cucerind 121 de medalii, dintre care 46 de aur. Locul doi este ocupat de britanici, care au cucerit 27 de medalii de aur, cu una mai multe decât lotul Chinei. Britanicii au 67 de medalii în total, față de cele 70 ale chinezilor, dar au mai multe medalii de aur și de argint.

Rusia încheie un Rio 2016 pe care se temea că nu îl va începe cu 56 de medalii, dintre care 19 de aur. Nemții au 42 de medalii, ca și francezii.

Dintre țările mici, cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, s-au remarcat (15 medalii, dintre care 8 de aur), Jamaica (11 medalii), Croația (10 medalii), Noua Zeelandă (18 medalii), Danemarca (15 medalii), Suedia (11 medalii), Azerbaijan (18 medalii).

Lecția de sport a Olandei

O lecție de sport vine și de la olandezi. Statul cu aproximativ 16 milioane de locuitori a reușit să ocupe locul 11 în clasamentul pe medalii, cu 19 medalii, dintre care 8 de aur. Olandezii au avut medaliați la ciclism, gimnastica, înot în ape libere, canotaj, navigație, atletism, box, hochei pe iarbă, volei pe plajă, judo.

78 dintre țările lumii au încheiat Olimpiada de la Rio de Janeiro cu cel puțin o medalie olimpică.

clasament pe medalii final rio 2016 jocurile olimpice

Reamintim medaliile cucerite de sportivii români:

Aur – echipa feminină de spadă
Argint – tenis dublu masculin – Horia Tecău/Florin Mergea
Bronz – echipajul feminin de 8+1 al României
Bronz – haltere 85 kg – Gabriel Sîncrăian
Bronz – lupte libere – 97 kg – Albert Saritov

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.