Nunți și alcool în loc de activități sociale. Ce a făcut biserica într-o clădire primită gratis de la stat

biserica episcopia severinului
Sediul Episcopiei Severinului și Strehaiei din Drobeta Turnu Severin este o altă clădire ce a fost transferată gratuit bisericii de către stat. Foto: episcopiaseverinului.ro

O clădire pe care statul a oferit-o gratuit Episcopiei Severinului și Strehaiei pentru a desfășura în ea activități educative și sociale a fost transformată de biserică într-o afacere. Clădirea funcționează ca hotel și restaurant unde se organizează nunți și botezuri, arată o investigație realizată de jurnaliștii din cadrul proiectului „Să fie lumină”.

Clădirea respectivă – Hotelul Severin – se află în centrul orașului Drobeta Turnu Severin și a fost cantină a Partidului în perioada comunistă.

Hotelul se afla în folosința gratuită a BOR din 2001, când o hotărâre a Guvernului Adrian Năstase a trecut proprietatea de la Consiliul Județean Mehedinți la Mitropolia Olteniei. După 3 ani s-a format și Episcopia Severinului, care a preluat dreptul de folosință gratuită asupra hotelului.

În hotărârea de guvern din 2001 se stipula că transferul se făcuse “în scopul desfăşurării unor activităţi bisericești cu caracter educativ, cultural, ecumenic şi social”.

Ulterior, în 2010, imobilul a fost transferat în proprietatea Episcopiei de Guvernul Emil Boc.

Hotelul Severin conține o unitate de cazare, un restaurant, mai multe anexe, dar și un teren de 3500 metri pătrați.

Potrivit jurnaliștilor, e neclar dacă eparhia a respectat vreodată, din 2001 încoace, destinația legală fixată: „În tot acest deceniu și jumătate de la preluarea administrării complexului, a existat mereu un “braț” comercial care a gestionat activitățile desfășurate în imobil. Încă din 2001, de la preluarea în folosință gratuită, s-a înființat o firmă, Lebăda Severin, pe care au rulat operațiunile de hotel-restaurant. Această societate și-a încheiat recent activitatea, fiind absorbită în 2016 de o altă firmă deținută de Episcopie, Trapeza Valahului”.

În plus, la restaurantul Hotelului Severin se organizează nunți și botezuri, iar pe terasa imobilului se poate comanda alcool. În curtea clădirii funcționează un centru de copiat acte, dar și o franciză Fornetti.

„În general, nimic din peisajul locului nu te trimite cu gândul la faptul că aici, în Drobeta Turnu Severin, pe strada Mihai Eminescu la numărul 1, s-ar desfășura activități bisericești cu caracter educativ, cultural, ecumenic și social”, mai arată sursa citată.

Singura activitate cu tentă socială pe care Episcopia Severinului o realizează în clădire este o afacere socială, însă fondurile pentru aceasta au venit dintr-un proiect cu finanțare externă, nu din banii Episcopiei: „Proiectul – contractat de Asociația Filantropia Severin, un ONG înființat cu binecuvântarea PS Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei – a fost finanțat din fonduri norvegiene și a vizat, printre altele, înființarea unei unități economice protejate în care să se producă ambalaje și lumânări ornamentale. Această „unitate”, numită Atelierul Sf. Nectarie, funcționează chiar într-o aripă a Hotelului Severin, iar renovarea ei a costat zece mii de euro, fără TVA”.

De altfel, suprafața dedicată acestei afaceri sociale este foarte mică, mai puțin de 10% din suprafața clădirii fiind alocată desfășurării proiectului (113 mp din 1.432 mp cât are clădirea în total).

Episcopia Severinului și Strehaiei a refuzat să răspundă la întrebările venite din partea reporterilor „Să fie lumină”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.