Cîțu: Dacă se aplică majorarea pensiilor cu 40%, cursul leu/euro s-ar deprecia imediat

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, spune că în cazul în care legea privind creșterea pensiilor cu 40% va intra în vigoare, leul s-ar deprecia imediat la cursul de schimb valutar.

„Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care (PSD, n.r.) au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie.

Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a spus ministrul la Realitatea Plus, citat de Agerpres.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, la Antena 3, că legea măririi pensiilor cu 40% va merge la promulgare pentru că „nu este nimic neconstituțional în ea”. Acesta l-a catalogat pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, drept „mincinos ordinar” și a specificat că va folosi fondul de rezervă al primului ministru, pe care premierul Ludovic Orban îl folosește „ca să cumpere primari de la PSD”.

„Și dacă CCR va declara legea neconstituțională, rămâne ordonanța. Legea va merge la promulgare și președintele Iohannis va spune dacă este de acord sau nu cu mărirea pensiilor (…). Nu mi-a fost dat să aud un mincinos mai ordinar decât Câțu. Încearcă să atragă electoral și să mintă pensionarii. Avem 5 milioane de pensionari.

Două milioane de pensionari au venituri de 1000 de lei, aproape 2,5 milioane de pensionari au până în 1500 de lei. Dacă părinții domnului Câțu pot trăi cu acești bani… Noi avem de-a face de șapte luni de o manipulare și minciuni. S-a terminat acest circ.

Este cazul să înceapă să spună adevărul. Banii de pensii i-am luat din fondul de rezervă al primului ministru, de unde a folosit el ca să cumpere primari de la PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, marți seară, la Antena 3.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.