Cireșele toxice. Cum se naște și se viralizează o dezinformare

cireșe toxice

Foto: Facebook

Paul Anghel, directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorului, dezinformează publicul român atunci când spune că două substanțe pesticide sunt interzise în Uniunea Europeană. El a făcut această afirmație pentru o agenție de presă, însă acum spune că nu a declarat așa ceva.

Deși este director al ANPC din noiembrie 2014, Paul Anghel nu pare să fie la curent cu legislația europeană și face afirmații care, redistribuite de mii de ori în spațiul public pe rețelele de socializare, creează panică.

În urmă cu două zile, mai multe persoane au publicat pe rețelele de socializare imagini cu etichetele unor caserole cu cireșe la cutie vândute de Carrefour. Eticheta menționa că cireșele respective au fost tratate cu anumite substanțe pesticide (imazalil și thiabendazol) și că fructele ar fi trebuit decojite înainte de a fi mâncate, deoarece consumul cojii nu era recomandat. Cireșele erau importate din Turcia.

„Am obeservat când erau pe terminate, ne-am înfruptat cu mic cu mare. Se pare că trebuiau decojite. (…) Cum, păcatele mele, să decojești cireșele? Cine garantează că toxinele nu au trecut prin coajă?”, a scris o clientă care a cumpărat produsul.

„Doar ce le-am cumpărat de la Carrefour România Mega mall. Știe cineva dacă există și cuțit special pentru această operațiune de îndepărtare a cojilor la cireșe? Pentru mine e prima oară când văd așa ceva. Carrefour Romania aveți și un instrument special pt așa ceva??”, a scris altcineva pe rețeaua de socializare Facebook.

Reprezentanții hipermarketului Carrefour au explicat însă că a fost vorba de o eroare deoarece eticheta respectivă era dedicată nu cireșelor, ci citricelor: „Mulțumim că ne-ai alertat cu privire la etichetarea articolului „cireșe casoleta 500 gr”. Produsul respectiv a fost retras de la raft. Ne-am adresat furnizorului pentru informații suplimentare care ne-a transmis următoarele: din cauza unei regretabile erori umane, informațiile de pe etichetele produsului erau greșite, operatorul furnizorului însărcinat cu tiparirea lor folosind un alt șablon de etichete, destinat unui produs de citrice. Te asigurăm că produsul nu reprezintă niciun pericol pentru consumul uman și respectă în totalitate standardele de calitate prevăzute de lege, conform declarației de conformitate provenită de la furnizor”.

Foto: Facebook

Chiar și așa, cazul ar fi fost unul îngrijorător dacă la consumatori ar fi ajuns citrice tratate cu substanțe interzise în Uniunea Europeană.

Contactat de news.ro cu privire la cazul cireșelor, directorul general al ANPC Paul Anghel a afirmat că cele două pesticide menționate pe caserolă sunt interzise în Uniunea Europeană.

„Legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazolului si Imazalilului în agricultură”, a afirmat el, citat de news.ro. Potrivit agenției de știri, el a mai avertizat că în cazul consumului acestor substanțe sunt afectaţi ficatul şi rinichii.

Afirmația directorului a fost preluată și de alte siteuri de știri, fiind redistribuită de mii de ori pe rețelele de socializare.

GreatNews a verificat afirmația făcut de Paul Anghel și a a descoperit că folosirea în agricultură a celor două substanțe nu este interzisă în Uniunea Europeană.

Thiabenzadol este aprobat de la 1 aprilie 2017, iar imazalil este aprobat de mai bine de 6 ani, mai exact de la 1 ianuarie 2012.

În baza de date a Comisiei Europene, substanța thiabenzadol apare ca aprobată
În baza de date a Comisiei Europene, substanța imazalil apare ca aprobată

Contactat de GreatNews, Paul Anghel a negat că ar fi declarat că cele două substanțe sunt interzise în UE și a dat vina pe jurnalistul care a scris știrea: „Nu, eu n-am zis că sunt interzise. Așa a scris presa. E o greșeală, așa au preluat dânșii. Acum nu e vina mea”.

Întrebat ce anume a declarat exact, Paul Anghel a menționat că el a declarat „că sunt periculoase”: „Din noiembrie anul trecut am zis că trebuie atenționat consumatorul să le spele foarte bine pentru că sunt periculoase”.

Ulterior, directoul ANPC a spus că nu mai poate vorbi: „Nu pot să vorbesc acum. Trimiteți-mi acum (întrebările – n.r.) pe SMS. În același timp mă mai sună 6 numere”.

În SMS, GreatNews l-a rugat pe directorul ANPC să explice mai exact de ce anume cele două substanțe sunt periculoase din moment ce sunt aprobate în UE.

Acesta a răspuns că, potrivit unor prevederi europene, conținutul maxim de reziduuri de imazalil de pe anumite fructe nu trebuie să fie mai mare de 5 mg / kg de portocale și de 0,05 mg / kg de fructe sâmburoase (caise, cireșe, piersici, prune).

În concluzie, legislația europeană nu interzice aceste pesticide însă, precum în cazul multor altor substanțe folosite în agricultură, reglementează cantitățile maxime considerate sigure pentru sănătatea umană ce pot fi folosite.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version