Ciolacu vrea alianță cu PNL și din 2024. Cât au în sondaje acum PSD-iștii și liberalii

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „nașul” coaliției PSD-PNL-UDMR „nu a fost președintele Iohannis, ci poporul român”.

„S-au aşezat lucrurile foarte repede, ţinând cont de contextul care ne împingea. (..) Nu şi-a dorit domnul Iohannis această coalţie, românii au hotărât”, a mai spus Ciolacu, la Antena 3.

Liderul social-democraților a mai spus că la cum arată în acest moment procentele și formațiunile care vor intra în viitorul Parlament, soluția rămâne tot o coaliție.

Întrebat ce se va întâmpla la alegeri, când partidele vor intra în campanie, Marcel Ciolacu a spus: „Este sistemul german, fiecare candidează şi apoi se pun toate în acelaşi coş. Vedeţi să se creioneze altă majoritate? Eu nu văd”.

Marcel Ciolacu a mai spus și că nu crede că PSD și PNL vor avea candidați comuni pentru alegerile locale, europarlamentare sau la prezidențiale.

„E foarte greu să cred că pentru funcţia de preşedinte, după ce ai trecut prin trei rânduri de alegeri separat, vom găsi contextul de a avea un candidat comun”, a spus Ciolacu, precizând că dacă era o abordare unitară în toate alegerile poate se ajungea şi la un candidat unic.

Sondaj CURS: PNL crește, AUR e în cădere liberă

Un sondaj CURS arată că PSD ar obține 35% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri paralamentare. PNL ar obține 23% din voturi, iar AUR a ajuns la 12%, aproape jumătate din opțiunile votanților pe care le aveau în ianuarie.

Urmează USR, care ar obține 11%, din voturi dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri, și UDMR, cu 5%.

Românii chestionați spun că au o părere mai bună despre actuala alianță aflată la guvernare, PSD-PNL, față de alianța PNL-USR.

Astfel, 6% spun că alianța PSD-PNL este „foarte utilă” și 38% spun că este utilă. În schimb, doar 4% au spus că alianța PNL-USR a fost „foarte utilă” și 19% că a fost „utilă”.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 martie – 11 aprilie, la comanda PNL, pe un eşantion de 2.750 de repondenţi în vârstă 18 ani şi peste, faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja de eroare este de +/-1,9%.