Ciolacu: „A explodat numărul de îmbolnăviri” când am zis că „ne gândim dacă votăm starea de alertă”

FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, acuză Guvernul de manipularea datelor privind numărul de cazuri noi de coronavirus din țară.

Prezent într-o emisiune la postul de televiziune Antena 3, el a sugerat că numărul real de îmbolnăviri este mult mai mic.

„În momentul în care noi am anunțat că ne gândim dacă votăm sau nu starea de alertă, prelungirea stării de alertă, deodată la televiziune a explodat numărul de îmbolnăviri. De ce au stopat-o pe doamna primar general, pe Gabriela Firea, să mai testeze? A testat o singură zi, am înțeles că au găsit două îmbolnăviri din câte mii, și în acel moment a venit DSP-ul (Direcția de Sănătate Publică – n.r.) și a zis „Domne vă rugăm întrerupeți activitatea””, a declarat Marcel Ciolacu.

„Mie îmi place această manipulare…cel puțin din ultimele zile…Pentru că este o manipulare ordinară, în care toată lumea vorbește despre prelungirea sau neprelungirea stării de alertă și sub masca acestei prelungiri sau neprelungiri guvernanții fac cu totul și cu totul alte lucruri”, a mai acuzat șeful PSD.

El a mai spus că este exclus ca PSD să voteze o prelungire a stării de alertă așa cum a fost ea până acum.

Marcel Ciolacu a declarat, însă, că există o serie de restricții care ar trebui să continue, ca de exemplu purtarea măștilor în interior sau limitarea numărului de persoane care pot să participe la diverse evenimente.

„Nu cred că în acest moment la Sala Palatului se pot ține spectacole cu 2.000 de oameni. Cred că am văzut și de la OMS o recomandare în acest sens. Carantina persoanelor care vin din zone de focar – Guvernul trebuie să aibă acest instrument la îndemână. Dar să continuăm să faci achiziții publice directe, de 3 luni de zile auzim de tunurile date la aceste achiziții la măști, la dezinfectante…este o distanță de la cer la pământ. Să faci angajări prin derogare de la lege… Cred că în acest moment s-a terminat cu acest lucru. Niciodată Partidul Social Democrat nu va mai vota așa ceva”, a menționat liderul PSD.

„Eu nu cred că ar mai trebui denumită stare de alertă. Poate o stare intermediară până la normalitate. Sub nicio formă nu consider că mai trebuie prelungită această stare, chiar și intermediară, mai mult de 15 zile”, a mai spus el.

Întrebat dacă, practic, PSD susține ca după 15 zile să înceteze toate restricțiile, Marcel Ciolacu a spus „vedem peste 15 zile”.

Președintele Camerei Deputaților s-a întrebat și cât „mai sunt dispuși românii să accepte această bătaie de joc”: „Să anunți că vii, tu Guvern, cu proiectul de hotărâre de guvern, în ultima zi, când îți expiră, să soliciți o prelungire a stării de alertă, mi se pare ilar. Când acest document ar fi trebuit să fie dezbătut public”.

ALDE și Pro România au anunțat deja că nu vor vota prelungirea stării de alertă. PSD nu a luat o decizie clară, deocamdată, însă social-democrații spun că nu vor vota prelungirea stării de alertă în forma în care le-a fost propusă de Guvern.