Ciobanul care a salvat viețile a șase atleți care alergau într-un ultra-maraton

Foto: Pixabay

Un cioban din nord-vestul Chinei a salvat viețile a șase sportivi care participau la o cursă de 100 de kilometri. Alți 21 de atleți au murit din cauza unei vijelii extrem de puternice.

Potrivit postului național de radio din China, Zhu Keming își păștea oile pe un platou din apropierea Munților Huanghe Shilin, în provincia Gansu, când vremea s-a înrăutățit brusc. Temperaturile au coborât foarte mult, iar unele zone au fost lovite de căderi de grindină.

El a reușit să se adăpostească într-o peșteră pe care o folosea adesea în timpul transhumanței și care se afla aproape de traseul cursei de alergare.

Temperaturile în zonă au coborât brusc, iar mulți sportivi au început să sufere de hipotermie, în timp ce alții au dispărut. Organizatorii ultra-maratonului au anulat cursa și au început căutările sportivilor pierduți, o operațiune la care au participat 1.200 de oameni.

Zhu a descoperit un prim atlet după miezul nopții.

”Se mișca foarte încet. Își freca mâinile și picioarele. Spunea că nu mai poate alerga, așa că l-am invitat în peșteră, să se încălzească”, a povestit ciobanul.

Alți patru atleți au trecut apoi prin apropiere și au fost poftiți, la rândul lor, în peșteră, în timp ce Zhu a găsit un alt sportiv pe traseul cursei și l-a cărat în spate până la refugiu.

Un sportiv care participa la cursă a povestit cum s-a petrecut tragedia care s-a soldat cu 21 de victime:

”La un moment dat se făcuse atât de frig încât nu îmi mai simțeam degetele. Și limba mi se părea că e înghețată”.

Autoritățile chineze au lansat o anchetă în cazul acestei curse la care au participat 172 de sportivi, opt dintre cei 151 de supraviețuitori fiind în continuare internați în spital.

”Îmi pare rău că nu am putut salva mai mulți oameni”, a mai declarat Zhu.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.