Cine sunt românii cu funcții-cheie în timpul președinției Consiliului UE

Comisarul european Corina Crețu. Foto: The Parliament Magazine

România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar în următoarele șase luni va trebui să gestioneze situații politice și diplomatice delicate, cum ar fi Brexit-ul sau alegerile pentru Parlamentul European.

Potrivit site-ului politico.eu, există câțiva înalți funcționari români care vor avea un cuvânt greu de spus în următoarele șase luni în Uniunea Europeană.

Printre aceștia se numără Luminița Odobescu, ambasador permanent al României pe lângă UE. Diplomat cu expertiză în domeniul energiei, uniunii economice și monetare, fiscalitate și comerț, Luminița Odobescu a condus negocieri pe marginea acestor probleme în timpul discuțiilor de aderare.

Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, și Achim Irimescu, şeful Departamentului pentru Agricultură şi Siguranţă Alimentară din cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE, sunt alte două figuri importante pentru România în aparatul comunitar.

Printre alți români care vor avea o influență sporită în următoarele luni sunt și:

  • Dana Mănescu, coordonator social media şi comunicare vizuală la Comisia Europeană, care va trebui să sublinieze activitatea tehnică a guvernului român și să promoveze în același timp brandul țării.
  • Sigfried Mureșan, eurodeputat PNL și purtător de cuvânt al PPE, este și vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru bugete.
  • Anca Grădinaru, manager de comunicare la Facebook și fost consilier al vicepreședintei Comisiei Europene, Neelie Kroes.
  • Valentina Pop este unul dintre cei mai importanți jurnaliști români de la Bruxelles, în prezent scriind pentru Wall Street Journal.
  • Ştefan Staicu este responsabil pentru domeniul sănătăţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.
  • Cristian Buşoi este eurodeputat PNL, membru în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European.
  • Cosmin Boiangiu, diplomat de carieră, este ambasadorul adjunct al României pe lângă UE.
  • Doru Frânţescu, fondatorul VoteWatch Europe, o organizație independentă care compilează date despre comportamentul voturilor guvernelor UE și a membrilor Parlamentului European.
  • Ramona Niţă, Lucian-Petru Dobrogeanu, Corina Panaitopol, Karina Stan sunt responsabili cu politica digitală în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la UE.
  • Mihaela Pop și Raluca Anghel sunt purtătorii de cuvânt ai Reprezentanței Permanente a României la UE.