Cine sunt huliganii care au deturnat protestul de la Guvern

Ultrașii par să fie principalii responsabili pentru incidentele din Piața Victoriei. Foto: Andreea Retinschi
Ultrașii par să fie principalii responsabili pentru incidentele din Piața Victoriei. Foto: Andreea Retinschi

Cel mai mare protest care a avut loc în Capitală în ultimii ani, cu peste 100.000 de participanți, s-a încheiat cu incidente violente între huligani și jandarmi.

Cine sunt, însă, acești huligani? Ultrașii dinamoviști, care participaseră la meciul de handbal cu Steaua, disputat în sala din Ștefan cel Mare, sunt principalii suspecți ai altercațiilor care au dus la rănirea a doi jandarmi și trei manifestanți.

O parte din liderii galeriei dinamoviste au legături strânse cu PSD. În 2014, Elias Bucurică a participat activ la congresele UNPR și la lansarea candidaturii lui Victor Ponta, pe Stadionul Național.

Ionuț Negoiță, patronul lui Dinamo și fratele primarului PSD, Robert Negoiță, a negat acuzele conform cărora ar fi plătit o parte din ultrașii dinamoviști pentru a provoca incidente la protest: ”Nu am nici o legătură cu cei care au creat violențele de aseară!”, potrivit tolo.ro.

La confruntările cu jandarmii au participat și ultrași ai galeriei Rapidului. Participarea suporterilor la protest era așteptată.

Un comunicat al Serviciului Român de Informatii (SRI) spune că „datele și informațiile obținute cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituțiilor legal abilitate să intervină pentru menținerea ordinii și siguranței publice”.

De cealaltă parte, ministrul de Interne, Carmen Dan, a negat faptul că a primit informări în acest sens.

Jandarmeria a făcut mai multe rețineri aseară, confiscând și cocktailuri Molotov și cuțite.

Modificările Codurilor penale a scos, în ultimele zile, sute de mii de oameni în stradă. Protestele au fost pașnice și, în afara incidentelor de aseară, nu au fost înregistrate ciocniri cu forțele de ordine, nici în București și nici în celelalte orașe din țară.

Rămâne de văzut ce vor descoperi autoritățile în urma anchetelor deschise în cazul incidentelor de aseară, cât și cum vor fi influențate viitoarele mișcări de protest.