Cine sunt cei 6 procurori care și-au depus candidatura pentru șefia DNA

paula tănase procuror candidat DNA
Paula Tănase. Foto: viata-libera.ro

Ministerul Justiției a anunțat vineri, 24 august, cine sunt procurorii care și-au depus candidatura pentru ocuparea funcției de șef al DNA.

Vineri, ora 16.30, era termenul limită pentru depunerea candidaturilor în cadrul celei de-a doua „runde de selecție” organizată de Ministerul Justiției, după ce toți candidații înscriși la primul concurs organizat de minister au fost respinși.

De această dată s-au înscris 6 candidați pentru ocuparea funcției de șef al DNA. Iată cine sunt aceștia:

1. Paula-Nicoleta Tănase este în prezent procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați și totodată o susținătoare a actualului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Paula Tănase a urmat cursurile la zi ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași chiar în perioada în care Tudorel Toader preda acolo. Între 1990 și 1993 Tudorel Toader a fost asistent universitar, iar între 1993 și 1998 a fost lector. Paula Tănase a absolvit facultatea în 1996.

În noiembrie 2017, procuroarea Paula Tănase a fost invitata lui Mihai Gâdea și Mircea Badea în „Ediție specială”, la postul de televiziune Antena3.

„Dați-mi voie, înainte de a intra pe fondul oricărei discuții, să vă spun următorul lucru. Vin după o zi extrem de solicitantă pentru că am susținut un examen de multe ore. Am venit din respect pentru dumneavoastră, pentru postul Antena 3 și în egală măsură pentru victimele erorilor judiciare”, a spus Paula Tănase la începutul emisiunii.

2. Nicolae Lupulescu. Este procuror militar detașat în Ministerul Public la Secția Parchetelor Militare/Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. A fost detașat de la Ministerul Apărării Naționale în martie 2016, pe o perioadă de 3 ani. Nicolae Lupulescu are grad de general-maior.

3. Gabriela Scutea a fost Înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspecte referitoare la îndeplinirea condițiilor stabilite în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) privind reforma sistemulul judiciar și lupta anticorupție (în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2016).

Din ianuarie 2016 a fost secretar de stat în Ministerul Justiției.

Potrivit publicației g4media.ro, Gabriela Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției și în perioada Ordonanței 13. Potrivit jurnaliștilor g4media.ro, ea a fost cea care l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței care impunea un prag la abuzul în serviciu și îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a OUG 13.

4. Andrei Bodean este procuror la DNA Constanța din anul 2013. Aici, el a anchetat și trimis în judecată nume grele, inclusiv pe Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța.

5. Adina Florea este procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În trecut, ea a deținut și funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

6. Sorin Armeanu este prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.