Cine se poate înscrie la ultima sesiune Rabla de anul acesta

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Administrația Fondului de Mediu (AFM) anunță ultima sesiune de înscriere din acest an în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Aceasta se va desfășura în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022.

Persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizați, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanțare prin accesare aplicației informatice puse la dispoziție de AFM. De asemenea, listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunile programelor.

Bugetele totale care vor fi puse la dispoziție pentru perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022 sunt:

  • Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane fizice – 139.898.500 lei
  • Programul Rabla Clasic, beneficiari persoane juridice – 173.300.500 lei
  • Programul Rabla Clasic, beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei
  • Programul Rabla Plus, beneficiari persoane fizice – 115.500.000 lei
  • Programul Rabla Plus, beneficiari persoane juridice – 202.303.000 lei
  • Programul Rabla Plus, beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei

Conform datelor AFM, în ceea ce privește Programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 lei, respectiv 9.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate, la care se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

O modificare a programului în 2022 se referă la vechimea autovehiculului uzat eligibil în cadrul programului, care trebuie să fie de cel puțin 6 ani de la data primei înmatriculări în România.

Pentru achiziționarea de motociclete noi în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 6.000 lei, la care se pot adauga:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În ceea ce privește Rabla Plus, de anul acesta, s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Pentru fiecare autovehicul nou există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate.

Cuantumul finanțării este de:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate;
  • pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se adăugă un ecobonus de 1.500 lei/autovehicul.
  • Pentru motociclete electrice se oferă un ecobonus de 26.000 de lei. Se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 de lei pentru casare unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și care are norma de poluare EURO 3 sau inferioară.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.