Cine este „Wali”, temutul lunetist care s-a alăturat armatei ucrainene

FOTO: Radio Canada Archives
FOTO: Radio Canada Archives

Unul dintre cei mai temuți lunetiști din lume, „Wali”, care este de profesie informatician, s-a alăturat armatei Ucrainei. Cetățean canadian, acesta și-a făcut un renume la nivel internațional după două misiuni în Afganistan, în timpul operațiunilor din Kandahar.

Potrivit postului de radio canadian CBC, Wali, a cărui nume real nu e cunoscut, a intrat săptămâna trecută în Ucraina, alături de un grup de veterani din Canada și Marea Britanie.

În Afganistan a fost membru al celui de-al 22-lea Regiment Regal de Infanterie al Canadei și s-a oferit voluntar în Irak unde s-a alăturat forțelor kurde care au luptat împotriva insurgenților ISIS.

Informaticianul și-a câștigat porecla de „Wali” după ce a eliminat zeci de combatanți inamici cu pușca sa cu lunetă. Ca parte a unității de elită JTF-2, el a făcut parte din același grup de lunetiști care în 2017 a stabilit un record de distanță, ucigând un luptător al ISIS de la o distanță de aproape 3 kilometri și jumătate (3.450 de metri).

De ce este Wali celebru în Occident? Potrivit Marca, un lunetist bun are un scor de 5-6 ținte eliminate pe zi. Un lunetist extraordinar reușește între 7 și 10, aceștia făcând parte dintr-un grup de elită din altă clasă.

Însă într-o zi „productivă”, Wali poate ucide până la 40 de combatanți inamici pe zi. Aceste cifre l-au făcut o legendă în rândul militarilor din întreaga lume.

El a apărut în mai multe emisiuni TV și, chiar dacă numele său real nu este cunoscut, el își arată fața peste tot unde merge.

Vă recomandăm și:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.