Cine este omul care a murit în timp ce era imobilizat de polițiști. Unul dintre oamenii legii a avut probleme în trecut

Bărbatul care a murit în timp ce era imobilizat cu forța de polițiști, în Autogara Sud Pitești, avea 63 de ani și se numea Zaharia Barbu, potrivit adevarul.ro.

Vineri, 16 aprilie, după ce a petrecut mai multe ore pe o terasă din autogară, bărbatul a refuzat să plece atunci când a izbucnit un incendiu. După ce polițiștii i-au cerut de mai multe ori să se îndepărteze, pentru că a refuzat, bărbatul a fost trântit la pământ de un polițist, în timp ce altul i-a pus piciorul pe spate. A decedat la scurt timp, cauza decesului fiind, potrivit medicilor legiști, asfixie mecanică.

„Era un om liniştit şi cu bun simţ. În ultimele luni era afectat de boala de care suferă soţia, din câte ştiu ar fi vorba de unele probleme psihice. Şi de aceea cred că începuse să bea mai des… Domnul Barbu era mereu foarte amabil. Mai mergea să bea la terasa aia de la autogară, ca să uite de necazuri… Însă nu era un om violent, dimpotrivă. Ultima oară l-am văzut cu trei zile înainte să moară, ne-am întâlnit în faţa blocului. Băuse ceva, se simţea, zâmbea prelung şi am schimbat câteva cuvinte, după care a intrat în bloc. De atunci nu l-am mai văzut. Domnul Barbu a fost coleg cu mama la Arpechim şi îmi spunea despre el că era un bun profesionist”, a declarat unul dintre vecinii lui Zaharia Barbu, pentru adevarul.ro.

Cei doi polițiști care l-au imobilizat pe bărbat au fost reținuți de procurori. Potrivit Libertatea.ro, unul dintre ei, cel care l-a trântit la pământ, a fost detașat la Poliția Pitești din Ialomița, la începutul acestui an. Detașarea a fost decisă după ce acesta a fost implicat în mai multe scandaluri, prezentate în presa locală.

Printre altele, ca agent la serviciul rutier din Ţăndărei, Drăghici a amendat un jandarm care se afla într-o misiune de cercetare-documentare. L-a amendat de două ori: jandarmul conducea un vehicul care n-avea autorizaţie pentru folie fumurie pe geamuri şi staţionase cu farurile aprinse, scrie jurnaluldi.ro.

Amenzile au fost date pentru aceeaşi maşină, dar cu două numere de înmatriculare distincte, întrucât jandarmul se afla sub acoperire. Ca urmare, Drăghici a fost sancţionat de conducerea IPJ Ialomiţa cu reducerea salariului cu 20%, pe o perioadă de trei luni. Agentul a contestat în instanţă sancţiunea, însă Tribunalul Argeş, unde s-a judecat dosarul 1581/109/2020, i-a respins cererea.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.