Regele Charles al III-lea este noul suveran al Marii Britanii. În momentul în care regina Elisabeta a II-a a murit, prințul moștenitor Charles, fost Prinț de Wales, a devenit automat, fără nicio ceremonie, noul suveran al Marii Britanii, relatează BBC.
El va domni sub numele de Charles al III-lea. Alegerea numelui a fost prima decizie a noului rege, care ar fi putut să aleagă oricare dintre cele 4 prenume ale sale – Charles Philip Arthur George, mai notează sursa citată.
Și alte persoane din familia regală își vor schimba titlurile. Deși prințul William devine moștenitorul tronului, el nu va deveni automat Prinț de Wales – titlul îi va fi conferit de tatăl său. Prințul William a moștenit titlul tatălui său de Duce de Cornwall, iar el și Kate vor deține acum titlurile de Duce și Ducesă de Cornwall și Cambridge.
Soția lui Charles, Camilla, va deveni regină consoartă.
Cel mai probabil, Charles va fi proclamat rege în mod oficial sâmbătă, 10 septembrie. Ceremonia va avea loc în Palatul Saint James din Londra, în fața Consiliului de Urcare pe Tron. Din acesta fac parte membri ai Consiliului Privat (alcătuit din foști sau actuali membri seniori ai Parlamentului), funcționari civili, înalți comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.
Peste 700 de persoane ar avea dreptul de a participa la acest eveniment, însă din cauza morții neașteptate a reginei numărul va fi, cel mai probabil, mult mai mic, scrie BBC. La această întâlnire președintele Consiliului Privat va anunța moartea reginei, iar apoi va fi citită o proclamație.
De regulă, proclamația conține o serie de rugăciuni, laude la adresa fostului suveran și promisiuni de a-l sprijini pe noul rege. Proclamația este apoi semnată de mai mulți oficiali, inclusiv de premier și de arhiepiscopul de Canterbury.
Apoi, regele va participa la o a doua întâlnire de Consiliului de Urcare la Tron și va susține o declarație. Va cânta o fanfară de trompetiști, după care va fi făcută o proclamație publică prin care Charles va fi declarat noul rege. Proclamația va fi făcută dintr-un balcon al Palatului Saint James.
Se va striga „God save the King” („Dumnezeu să-l ocrotească pe rege”), iar pentru prima dată din anul 1952 imnul național va fi cântat având cuvintele „God save the King” în loc de „God save the Queen”.
Vor fi trase salve de arme în Hyde Park, la Turnul Londrei și de pe mai multe nave, iar proclamația prin care se anunță că Charles este noul rege va fi citită la Edinburgh, Cardiff și Belfast.
Încoronarea va marca simbolic urcarea pe tron a lui Charles. Însă, potrivit BBC, din cauza amplelor pregătiri necesare pentru acest eveniment, încoronarea nu va avea loc prea curând. Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron în februarie 1952, însă ea a fost încoronată abia în iunie 1953.
Pentru ultimii 900 de ani încoronarea a avut loc în Westminster Abbey: Wilhelm Cuceritorul a fost primul monarh încoronat acolo, în anul 1066, iar Charles va fi cel de-al 40-lea.
În cadrul serviciului religios anglican arhiepiscopul de Canterbury va pune coroana Sfântului Eduard pe capul lui Charles. Coroana este din aur masiv, cântărește 2,23 kilograme, și datează din 1661.
Coroana este expusă în mod normal în Turnul Londrei, alături de celelalte bijuterii ale Coroanei, și este purtată de suveran doar în cadrul ceremoniei de încoronare.
Spre deosebire de nunțile regale, Guvernul britanic plătește pentru acest eveniment și decide lista invitaților.
Conform tradiției, Charles va fi uns rege folosindu-se uleiuri de portocale, trandafiri, scorțișoară, mosc și chihlimbar. În timpul ceremoniei, el va depune un jurământ în fața întregii lumi.
Charles a devenit șef al Commonwealth-ului, o asociere de 56 de state independente în care trăiesc nu mai puțin de 2,4 miliarde de oameni. Pentru 14 dintre aceste state Charles este noul șef de stat.
Este vorba despre Australia, Antigua și Barbuda, Insulele Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Papua Noua Guinee, Sfântul Christopher și Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincențiu și Grenadinele, Noua Zeelandă, Insulele Solomon și Tuvalu.
Foto: Londisland / Wikipedia / Annabel Moeller / Wikipedia / Caneletto / Wikipedia / Firebrace / Wikipedia
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: